söndag 29 mars 2015

K9 Nosework!

Nu i mars var jag och Ozzy på en helgkurs, lördag-söndag i K9 Nosework. Känns som jag sagt det förut men det här var helt klart en av de roligaste kurserna jag gått! Vi var sex deltagare och Ozzy var förstås den minsta deltagaren, övriga hundar var av raserna Welsh springer spaniel, Schäferblandning, Labrador retriever, Border Collie och en Vallhundsblandning. Såg lite hur övriga deltager höjde lite på ögonbrynet åt Ozzy men jag visste att vi skulle visa att vi kunde så jag brydde mig inte ett dugg! Mycket riktigt så visade Ozzy fort vad han gick för och gjorde så fina sök och tydliga "markeringar". Så stolt över honom och det är så grymt kul att jobba tillsammans med honom.

Min stora oro innan kursen var att Ozzy inte skulle orka jobba i två hela dagar men inte hade jag behövt oroa mig, vilken vilja och kämpaglöd han har!

Vi började kursen på lördagen med att söka godis bara för att få upp viljan att jobba och även om Ozzy till en början var försiktig när han skulle söka av tex kartonger så hitta han alltid snabbt det kan skulle leta upp. Försiktigheten släppte mer och mer hos honom när han visste vad han skulle göra och när han kände sig tryggare. Vi gick rätt fort över på att kombinera godis och eukalyptusdoft och Ozzy jobbade på hela tiden! Första dagen ägnade vi åt lådsök och inomhussök, så spännande och roligt att se alla hundarna jobba. En av de bästa sakerna som Nosework handlar om är du ska lära dig läsa din hund, mycket tid läggs på det under träning. Visst kan man träna in en markering men först ska du lära dig att läsa av din hund och jag kan se många fördelar med att inte lära in en markering. När vi tränat doftdiskriminering med olivolja så har vi tränat in sitt som markering men jag ser också ofta hur Ozzy slarvar och sätter sig ner när han tycker det räcker som en fråga till mig, kanske mer rätt så har jag varit slarvig på att läsa av Ozzy tidigare och bara gått på hans sittmarkering. Det har vi ändrat på nu och någon intränad markering kommer vi inte lägga till än på länge jag vill istället gå på att verkligen läsa av min hund. Jag ser på Ozzy när han nosar mer intensivt och envisare då har han hittat rätt, mycket roligare att jobba så tillsammans och att som förare verkligen lära sig att lita på sin hund!

Andra dagen på kursen så startade vi upp  med inomhussök men gick sen ut och gjorde fordonssök. Ozzy var en stjärna och så snabb inga tveksamheter alls! Vi avslutade dagen med ett doftprov som att det skulle vara ett riktigt prov och det klarade vi utan problem och alla andra deltagare på kursen också, så skoj!

Nu ska vi fortsätta träna här hemma för att senare i vår våga oss på ett riktigt doftprov så vi kan ge oss ut och tävla om vi vill. Vet inte om jag vill tävla men doftprovet vill jag göra!

Kan verkligen rekommendera K9 Nosework till alla hundar oavsett ålder och ras, det är så skoj!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna ett tassavtryck - skriv ett par rader. Varmt välkomna tillbaka! Hälsningar Camilla och de Fantastiska Fem!