söndag 9 augusti 2015

Selar... en liten djungel!

Vi använder nästan aldrig halsband här hemma längre och använder vi någon gång halsband blir det fasta breda halsband. Desto mer man läser om skador som halsband ger desto mindre vill jag använda halsband, vill ju mina hundar det bästa. Något jag inte kan förstå det är att folk använder stryphalsband eller som jag tyvärr ser rätt ofta retrieverkoppel på sina hundar, hur kan man! Är det okunskap eller blundar man bara... det kan man fundera på! Positivt är i alla fall att utbudet av selar ökar i djuraffärer vilket förhoppningsvis lockar fler att använda selar på sina hundar och jag ser fler och fler som faktiskt har selar på sina hundar.

Här hemma blir det i alla fall oftast selar för hundarnas bästa! Bäst tycker jag om de vinthundsselar som jag har och de är oslagbara. Men ibland vill man kunna variera både för mattes fåfängans skull men även för hundarnas kroppar då variation är bra så det inte bara blir "belastning" på ett och samma sätt hela tiden. Olika selar ligger olika på kroppen!

Men så var det där med att hitta bra selar till vinthundskroppar och så har vi Ozzy som inte gillar den vinthundsmodellen som mina stora har. Han har såna selar också men han tycker verkligen inte om dem så han går oftast i vanlig promenadsele för den trivs han i men den modellen har inte rem/stöd under bröstkorgen vilket jag egentligen vill ha på en sele. De stora har också haft varsin promenadsele vilket varit toppen på kissrundan att bara snabbt sätta på men Yougis och Gillys har gått sönder. De är väl använda kan jag säga, så där blir det att fundera på om jag ska beställa nya.

Inte den bästa bilden men här ser man att Ozzys promenadsele ser annorlunda ut än de andras vinthundsselar!

 
Jag har kikat en del på Hurttas nya uppdaterade sele som ska vara lite längre i ryggen än tidigare modeller och som har en ring frampå bröstet vilket kan vara bra om man har en hund som drar i koppel. Den selen tycker jag ser bra ut då den är tillräckligt lång i ryggen för att inte ge skav i armhålan vilket de flesta selarna ger tycker jag. Nackdelen med den selen är att den inte är ställbar annat än där man spänner selen. Vilket gör att på vinthundar som behöver ha en storlek som går runt bröstkorgen ofta blir för stor runt halsen.
 
Bild från www.hurtta.com.
product image
 
Igår slog jag ändå till och köpte varsin Hurtta sele till Ozzy och Jester! Tyvärr fanns den bara i svart eller gult inne på djuraffären och gult var inte riktigt färgen för Jester och Ozzy. Selen ska finnas i två olika gröna färger och rosa också, grönt hade varit fint på dessa killar men nu blev det svart. Selarna satt helt ok men de blev som jag misstänkte lite för stora runt halsen, men nu ska vi prova dem ordentligt och se om det är något för Yougi och Gilly också. Är ändå riktigt nöjd med hur selarna sitter!
 
 
Funderar även över Zero DC shorter selen... den ser riktigt bra ut! Tycker om att den verkligen är lång i ryggen och ger lungorna plats att andas utan tryck. Jag gillar även att det är lite bredare så den verkligen ger stöd men att den ändå är mjuk. Nackdelen med den här selen är att det bara finns ett fäste för kopplet. Blir till att fundera på...
 
Bild från www.dogmania.se.
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna ett tassavtryck - skriv ett par rader. Varmt välkomna tillbaka! Hälsningar Camilla och de Fantastiska Fem!