onsdag 28 januari 2015

K9 Nosework!

Nu har jag och Ozzy anmält oss till en kundkurs i K9 Nosework klass1 hos Trofasthund! Om vi nu kommer med och får plats så blir det en temahelg med många timmars träning, så kul! Nu håller vi bara tummarna att vi verkligen kommer med, hoppas, hoppas! Det skulle bli en så bra fortsättning för Ozzy och mig på doftdiskrimineringen vi gått!

Lite om Nosework och kursen vi anmält oss till, texten nedan är kopierad från Trofasthund.

Nosework Klass 1
Den nya växande sporten från USA sköljer över Sverige och det är vi glada för!
Nosework handlar om doftdiskriminering och har på kort tid vuxit fram utifrån att några hundtränare i narkotikasök, Kalifornien, USA, såg hur roligt hundarna hade och vilken mental stimulans de fick av att jobba med nosen. Nosework delas upp i 3 klasser med stigande svårighetsgrad och introduktion av en ny doft i varje klass. Dofterna är i tur och ordning eukalyptus, lagerblad och lavendel.

Söket består av fyra olika moment i varje klass:
Behållarsök - hunden söker igenom ca 12 olika lådor för att hitta doften/dofterna.
Inomhussök - hunden söker igenom ett begränsat område inomhus i en byggnad för att hitta doften/dofterna.
Utomhussök - hunden söker igenom ett begränsat område utomhus för att hitta doften/dofterna.
Fordon - hunden söker igenom 3-5 fordon för att hitta doften/dofterna.

Den stora populariteten för sporten beror nog främst på att den är lämplig för alla;, unga, gamla, renrasiga, blandraser, modiga, rädda, ivriga, försiktiga osv. Att hundar får bra mental stimulans med hjälp av nosarbete vet vi sedan innan, detta är ett utmärkt sätt att göra det på. Hunden får använda sitt bästa sinne, luktsinnet och du som förare kommer bli duktig på att läsa din hunds beteenden vilket gynnar er relation i sin helhet.
Under kursen går vi igenom grunderna för behållar- och inomhussök, vi lär hundarna identifiera doften Eukalyptus så att ni efter avslutad kurs skall kunna genomgå och bli godkända på doftprov eukalyptus (ett prov som görs innan man har rätt att tävla med sin hund). Vi kikar även på inlärning av markering.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna ett tassavtryck - skriv ett par rader. Varmt välkomna tillbaka! Hälsningar Camilla och de Fantastiska Fem!